Nextcloud / Owncloud – FAQ

Nextcloud was ooit Owncloud.
Waar Owncloud staat wordt Nextcloud bedoeld. In sommige documentatie kom je de oude naam Owncloud soms nog tegen en ook in de wandelgangen wordt de naam Owncloud nog veel gebruikt. Nextcloud is de goede naam.

Internet server adres van Nextcloud bij SSCTwente:
Server adres voor Nextcloud: data.ssctwente.nl (of ook https://data.ssctwente.nl)

Hoe kan ik Nextcloud gebruiken?
Met Nextcloud is het mogelijk bestanden met verschillende gebruikers binnen en buiten verschillende organisaties te delen om samen te kunnen werken. Zie ook hieronder: “Wat kan ik allemaal met Nextcloud?”.
U kunt een account aanvragen via de ICT Helpdesk of via uw contactpersoon bij 1 van de organisaties die SSCTwente ondersteunt.

Wat kan ik allemaal met Nextcloud?
Algemene informatie over wat je met Nextcloud kunt vind je HIER (in het engels).
Algemene documentatie vind je HIER (in het engels).
Op deze site van SSCTwente vind je bovenaan onder de rubriek Nextcloud handleidingen voor het inrichten van Nextcloud op je pc, voor het gebruik van iPad met onder andere Goodreader of iAnnotate.
Mis je informatie? Laat het ons weten.

Hoe kan ik bestanden in Nextcloud benaderen?
Bestanden benaderen in Nextcloud kan op verschillende manieren:

  • Webbased, door naar https://data.ssctwente.nl te gaan en in te loggen. Je kunt bestanden plaatsen, downloaden en soms ook inzien
  • Via de Nextcloud software voor windows, mac, tablet of smartphone. Vul het adres data.ssctwente.nl in, log in met je gebruikersnaam en wachtwoord en je kunt bij je bestanden.
  • Via Webdav. Gebruik als WebDav adres: https://data.ssctwente.nl/remote.php/webdav/ , log verder in met je gebruikersnaam en wachtwoord en je kunt bij je bestanden
  • Via specifieke applicaties zoals iAnnotate en Goodreader op de iPad, zie de handleidingen op deze site

Nextcloud de eerste keer gebruiken
Als u een gebruikersnaam en wachtwoord heeft gekregen logt u in op het server adres dat bovenin deze FAQ staat. U moet uw wachtwoord aanpassen en uw e-mailadres invullen. Zonder ingevuld e-mailadres kunt u uw wachtwoord niet achterhalen mocht u dat kwijtraken. De ICT Helpdesk kan uw wachtwoord niet resetten. Raakt u onverhoeds toch uw wachtwoord kwijt dan krijgt u een nieuw account en is uw data weg!!

Kan ik zomaar bestanden wissen?
Ja dat kan. Echter, houdt rekening met andere gebruikers. Als je bestanden deelt met andere gebruikers dan worden bestanden die je verwijderd in gedeelde mappen, ook gewist bij andere gebruikers van die mappen.

Welke mapnamen zijn te gebruiken?
Je mag de mapnamen zelf bedenken. Liefst niet te lang en veel vreemde tekens gebruiken. Kies duidelijke namen, vooral als je de map later gaat delen met andere gebruikers. Een map “Projecten” zegt niet veel, een mapnaam als “Project herinrichting buitengebied Enschede” is veel specifieker.

Mag ik mappen hergebruiken?
Het hergebruiken van mappen met eenzelfde naam wordt afgeraden omdat dat kan leiden tot synchronisatie fouten. Heeft u bijvoorbeeld de map “weekmap” en wilt u eenzelfde map aanmaken dan een nieuwe naam bedenken, bijvoorbeeld “02. Weekmap”. Niet de map “weekmap” verwijderen en dezelfde map weer aanmaken. Als iemand een paar dagen later zijn of haar laptop aanzet en die begint te synchroniseren dan ontstaan er fouten als eenzelfde map wordt gevonden als die er al was. De nieuwe map heeft dezelfde naam als de oude map, bestanden worden door elkaar gegooid of willekeurig gewist.

Oeps ik heb iets gewist!
Als je een bestand of map gewist hebt dan kun je die via de webinterface terugzetten. Log in op het web adres dat in deze FAQ staat en klik rechtsboven op de knop “deleted files”. Heb je die knop niet neem dan contact op met de eigenaar van de gedeelde map, die kan dan bestanden herstellen. Let wel: Nextcloud is een tool om bestanden te delen, geen tool om bestaande netwerkschijven te vervangen en ook geen archief!!