Nextcloud

Om (grote) bestanden uit te wisselen met mobiele apparaten maar ook met externen maakt SSCTwente gebruik van Nextcloud (voorheen Owncloud).

Internet adres van Nextcloud bij SSCTwente:
Server adres voor Nextcloud: data.ssctwente.nl (of ook https://data.ssctwente.nl)

Bovenaan deze site vindt u onder de rubriek Nextcloud diverse handleidingen voor het instellen van apparaten.
Een overzicht van veel voorkomende vragen (Frequently Asked Questions oftwel FAQ) vind je ook hierboven.

Veilig versturen van grote bestanden (update)

7 november 2018

Met de bewustwordingscampagne ‘Veilig werken. Zo doe je dat!’ vragen we je om veilig om te gaan met vertrouwelijke gegevens. Regelmatig krijgen we de vraag hoe je grote of vertrouwelijke bestanden op een veilige manier kunt versturen. We beschikken daarvoor over NextCloud. Dit is een beveiligde omgeving waarop je grote bestanden met vertrouwelijke of persoonsgegevens kunt plaatsen en ze van daaruit kunt versturen naar externen.

Een account voor NextCloud kun je digitaal aanvragen op een aantal manieren:

  1. Heb je een mailadres dat eindigt op @enschede.nl, @losser.nl of @gbtwente.nl dan via deze link: Nextcloud Registratie
  2. In andere gevallen via een link op IntEns:
    IntEns > Serviceplein > IT > Algemene IT melding.
    Vraag vervolgens in het formulier “Algemene IT melding” je NextCloud-account aan.
  3. Of via een berichtje naar de Servicedesk

Onveilige oplossingen
Online oplossingen, zoals onderstaande voorbeelden, zijn niet veilig voor het versturen van vertrouwelijke of persoonsgegevens.
– Dropbox
– WeTransfer
– TransferXL
– Googledrive
– DropSend
– SendAnywhere
– Ge.TT
– Outlook

Gebruik je één of meer van deze oplossingen voor het versturen van vertrouwelijke of persoonsgegevens? Dan verzoeken we je om daar alle bestanden weg te halen en – indien nodig – over te zetten naar NextCloud. Het gebruik van bovenstaande oplossingen is met ingang van 1 december 2018 niet langer toegestaan voor het versturen van vertrouwelijke of persoonsgegevens. Natuurlijk kun je ook na 1 december 2018 nog een NextCloud account aanvragen.

We werken ondertussen hard aan nieuwe manieren om veilig gegevens uit te wisselen zoals een beveiligde mailomgeving. We komen daar bij je op terug.

Rutger van der Heide
CISO (Chief Information Security Officer)